Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk?

 

Nyikolaj Vasziljevics Gogol:

EGY ŐRÜLT NAPLÓJA

Monodráma egy felvonásban

 

Fordította: CZÍMER JÓZSEF

 

A Bajai Fiatalok Színházának idei első új produkciója egy legendás, klasszikus monodráma lesz a Bácskai Kultúrpalotában!

 

A történet főszereplője Akszentyij Ivanovics Popriscsin, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnok. Csak egy ember. Egy kishivatalnok. Beszorítva a patkánylyuknyi létbe. Lázad. Fantáziál. Vizionál. Képzelgései kivetülnek a világba. Komplett pszichológiai esettanulmány, akinek őrült érzelmi hullámvasúttá válik élete, ahogy a reménytelen szerelem következtében kicsúszik lába alól a talaj.

Popriscsin őrülete tulajdonképpen megvilágosodás: annak felismerése, hogy nem azonos önmagával. Nem az a kisember, akinek látszik. Ő sem kishivatalnoknak született, hanem minimum udvari tanácsosnak. Sőt, királynak… Lehetne saját univerzumának uralkodója, ha azonos lenne önmagával. De nem az. Ezért a másik akar lenni: akit jobbnak, gazdagabbnak, hatalmasabbnak gondol. Aki hovatovább tőle veszi el a gazdagságot, hatalmat, vagyont. Milyen jogon? Miatta nem lehet önmaga. De valójában akkor kicsoda ő?

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol eredetileg 1834-ben játszódó története, ám a kérdés most, 2017-ben is ugyanolyan aktuális.

 

 

Popriscsin szerepében:

BALÁZSEVITS TAMÁS

 

 

Díszlet: KELLE KRISTÓF

Jelmez: FEHÉR-BAROS ANIKÓ

Zenei vezető: KERÉNYI ÁDÁM

Pszichológus konzulens: KOCH BOGLÁRKA LILLA

 

Rendezte: OTTMÁR ATTILA

 

Az előadás időpontjai:

2017. november 25. (19 óra), 26. (17 óra), december 2. (19 óra), 3. (17 óra)

 

 

Jegyek már válthatók elővételben a Bácskai Kultúrpalota Jegyirodájában

(Baja, Szentháromság tér 3., tel.: 79/321-341)

Jegyár: 2200,- Ft

 

Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott!

SOK SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!

 

Aktualitások

Hírlevél

Név:

E-mail: